tirsdag 15. mars 2011

Vi tenner lys

...for alt mulig. På Facebook.

I løpet av de siste månedene har vi tent lys for fedme, tsunamier, voldsofre, for dem man savner, for de som dør av kreft, for pårørende, for Sverige i MGP, for en venn, for fengslede og drepte kollegaer, for de som har mistet livet på grunn av rus -  og for de feite.

Sikkert en god tanke, men det virker som en svært lettvint løsning. "Jeg har tent et lys og gjort mitt", liksom.

Så kan man si at man har stoppet overvekt, kolera og vold. Hva har DU gjort?

Det eneste gode er vel visst de svært overvektige tenner lys. Da har de iallfall ikke tid til å spise akkurat i det øyeblikket.

Hjelp til selvhjelp!

Hva med å gå ut og gjøre noe som virkelig hjelper i stedet?

11 kommentarer:

 1. Er ikke "fedme" det samme som "feit" ?

  SvarSlett
 2. Jo, men vi har tent lys for begge deler, må vite.

  SvarSlett
 3. Og hva gjør du for å hjelpe?

  SvarSlett
 4. Jeg både ler og blir alvorlig. Ler og ler og ler, faktisk. Og er alvorlig. Det er et uttrykk som jeg liker, og det beskriver facebook-tenn-lys-lim-inn-på-statusen på en glimrende måte: slactivism

  SvarSlett
 5. Har aldri påstått at jeg gjør noe som helst for å hjelpe, men å ringe 820 44 000 og gi penger til Røde kors tror jeg fungerer bedre enn å tenne lys. Så det har jeg gjort.

  SvarSlett
 6. Hvorfor Røde Kors? Jeg lurer nemlig på hvilken organisasjon jeg bør støtte.

  Og så kom jeg på en ting som en venninne skrev på twitter en dag. "Tenn et lys for.....stearinlysindustrien."

  SvarSlett
 7. Enig, Monika. Og for de som ikke vet hva slactivism betyr, så er det altså: "The word is usually considered a pejorative term that describes "feel-good" measures, in support of an issue or social cause, that have little or no practical effect other than to make the person doing it feel satisfaction. The acts tend to require minimal personal effort from the slacktivist." Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Slacktivism

  SvarSlett
 8. Jeg ga penger til Røde kors i forbindelse med jordskjelvet i Japan i denne omgang. Jeg har ingen faste organisasjoner jeg støtter, men velger de jeg føler gjør en innsats i forbindelse med f.eks naturkatastrofer. Lys tenner jeg også, men det er for å gjøre det koselig hjemme. Og bare derfor.

  SvarSlett
 9. Jeg klarer ikke å bestemme meg for Japan-giingen. Forøvrig er det også en uting at vi nesten bare gir i forbindelse med store katastrofer. Det er i grunnen ganske kjipt for alle barna som dør av sult hver dag. Hvis alle hadde dødd samtidig, hadde det kanskje utløst litt mer penger?

  SvarSlett
 10. Ja, og jeg er egentlig forferdelig enig med deg, selv om jeg tror de trenger litt ekstra hjelp akkurat nå. Og hvis ikke folk hadde gitt litt ekstra i forbindelse med katastrofer, hadde det vel ikke vært penger igjen til de litt mindre hverdagskatastrofene. Men at vi burde støtte veldedige organisasjoner oftere er helt sikkert. Skal vi tenne lys for det på Facebook?

  SvarSlett
 11. Monika: Eg syns gjerne du kan gi. Eg er i det heile litt mot å sette grupper opp mot kvarandre slik. Gi til dei no, også gir du kanskje til nokon andre seinare. Gi gjerne litt for meg òg. Eg har bestemt meg for å slutte å gi før eg er ferdigutdanna, mest fordi eg er lei av å bli oppringt av nokon eg har gitt til, seier at eg ikkje har råd til å gi 350 kroner og få svaret "åja, så du vil at barn i afrika skal sulte?".

  Elles seiast det at Redd Barna skal vere bra, så eg ville gitt til dei. Trur heller ikkje at dei brukar "overskotet" på ein real vi-er-snille-fest, men det vil nok eventuelt gå til andre ting.

  Og ja, eg kunne sikkert gitt 350 kroner nokre gongar i året, også heller latt vere å gå ut nokre gongar, men eg tenner over tjue stearinljos kvar dag, så då treng eg ikkje å gi. ;)

  Også vil eg berre leggje til at eg syns det var fint å tenne ljos då vi tente av medkjensle, men no tenner vi jo ljos for ALT. Det blir litt som å kopiere mot-statusar (mot mobbing, mot barnemishandling og mot kreft). Eg skriv ikkje status, så eg er for? Eg tenner ikkje ljos, så dei kan berre ha det så godt?

  SvarSlett

Anonyme innlegg blir slettet.