lørdag 25. desember 2010

Oppdagelser av sjelden art.

Jeg har en venninne som heter Monika. I lengre tid har jeg trodd at Monika, som meg selv, i alder var et sted midt i tredveårene. Hennes overlegne intelligens har jeg tenkt hadde sitt naturlige opphav i en svært velutviklet hjerne, og jeg har alltid sett opp til dette.

Så oppdaget jeg det. Beviset på at Monika har levd meget lengre enn hun først har gitt inntrykk av.  Beviset på at Monika var voksen allerede før jeg ble født. Beviset på at Monikas enorme mengde kunnskap ikke kun kommer av overlegen intelligens, men også av et langt levd liv med påfølgende lang tid til å erverve den ovenfor nevnte kunnskapen. I følge Alfred Kuhn beveger menneskets forståelse seg i stadier og det skal ganske mye erfaring til på ett plan, for å utvikle “koden” til å virke på det neste. Kuhn tror at vi reagerer på en situasjon, og ikke på grunnlag av den nye informasjonen alene, men på grunnlag av et samvirke mellom den nye informasjonen og tidligere informasjon som er lagret i hjernen. Dette forklarer mye av Monikas unaturlig høye mentale evner.

Dere som kjenner Monika vil nok være enige med meg i alt dette, og når dere ser bildet, vil dere skjønne at Monikas unike mentale kapasitet kommer av at hun ikke lever i samme hastighet som oss andre. Ja, på en positiv måte. Jeg tror det må være sånn at 1 år i Monikas liv er det samme som 5 år i andres liv. Noe som også vil si at den mengden kunnskap det tar oss 5 år å ta inn, lærer Monika på 1 år. Urettferdig, men samtidig svært sannsynlig og sant. For man kan ikke være SÅ smart hvis man lever innenfor den vanlige verdens tidsforståelse?

Se bildet her, og bli overbevist:

4 kommentarer:

 1. Sure we can, Bogdan! What beautiful pictures you have on your blog. They are really good :)

  SvarSlett
 2. Chris, nå må jeg drepe deg. Dette skulle du ikke ha gått offentlig med.  (og du var mye hyggeligere med han som ville bli venner enn jeg)

  SvarSlett
 3. Hmm.... Du, som jeg vurderte som overlegent smart, truer med å drepe meg skriftlig på en blogg? Med bilde og link til egen blogg?

  Skuff.

  SvarSlett

Anonyme innlegg blir slettet.