mandag 18. april 2011

Kan kvinner dette bedre enn menn?

Nettavisen kunne i dag komme med en liste over 8 ting som kvinner gjør bedre enn menn. Dette er ting som visstnok er vitenskapelig bevist. Selv om de ikke oppgir en eneste kilde, tenkte jeg at jeg skulle gjennomgå denne listen her. Bare for moro skyld.

Nå skal det sies at jeg på ingen måte har noe behov for å forsvare oss menn, men det var en del ting på den listen som hørtes litt rare ut. Selv om de er vitenskapelig beviste.

La oss se!

1.Kvinner kommer seg raskere etter et brudd
Etter en rundspørring blant 1000 single, fant Journal of Health and Social Behavior, at menn har det vondere lenger og lider mer av kjærlighetssorg etter et brudd, enn det kvinner gjør. Det skriver bt.dk, som gjengir saken. 

Vel. Det kan sikkert stemme. Om validitet og reliabilitet er god når man har spurt 1000 single, vet jeg ikke. At man generaliserer dette til å gjelde hele populasjonen er nok heller ikke spesielt god forskning... At bt.dk gjengir saken er heller ikke en god nok kilde.

2. Kvinner er flinkere til å kjøre bil
Ifølge en studie foretatt av Carnegie Mellon University har mannlige bilister 77 prosent større risiko for å dø i en bilulykke enn kvinner. I 2010 viste en annen undersøkelse i New York, at det satt en mann bak rattet i 80 prosent av gangene biler krasjer og der fotgjengere kommer alvorlig til skade.
 

Eh....nei. Og jeg vil vite det totale antallet sjåfører av de respektive kjønnene først.

3. Kvinner er bedre studenter
Labour Statistics opplyser at det utdannes 185 kvinnelige studenter for hver 100. mannlige. Det anslås også at 61 prosent av alle bachelorgradene i 2016 vil gå kvinner, mens 58 prosent av doktortitlene gis kvinner. 

Helt sikkert veldig riktig. Jeg kjenner flere smarte kvinner enn smarte menn, så at dette stemmer overrasker meg ikke. Nå skal det også sies at jeg kjenner flere kvinner enn menn sånn generelt, men skal man følge logikken i punkt 2, så betyr ikke det noe.  Skrivefeilen i punkt 3 er jeg ikke ansvarlig for. Og artikkelen er skrevet av......en kvinne!

4. Kvinner er bedre til å vise vei
I en studie fra St. Joseph's University i Philadelphia ble en gruppe menn og kvinner bedt om å vise vei til et populært turistmål. Kvinnene brukte tid til å tenke og kom fram til en brukendes forklaring, mens mannfolka svarte uten tenketid og resultatet ble deretter. Ja. Jeg godtar den. Jeg godtar derimot ikke bruken av ordet "brukendes". 


5. Kvinner er bedre til på investere
Menn er mer tilbøyelige til å selge sine aksjer på feil tidspunkt. Det fant investeringsfirmaet Vangauard ut i 2009

Aksjer? Penger er da til for å brukes? Jeg skjønner ikke punktet. Og - igjen - at investeringsfirmaet Vanguard har funnet ut dette gjør det vel ikke realistisk at det gjelder for alle menn og kvinner.  


6. Kvinner husker bedre
To studier viser at kvinner husker bedre hva andre har sagt og gjort, enn det menn gjør. En svensk undersøkelser understreker i tillegg at kvinner husker bedre når det kommer til ord, gjenstander og bilder. 

Javel? Men hvorfor linkes det ikke til kildene? Og jeg kjenner flere kvinner enn menn, og jeg kjenner svært mange kvinner som ikke husker bra. Så da gjelder det for alle i hele verden, ergo er dette punktet falsifiserbart.  


7. Kvinner er flinkere med hammeren
En studie ved University of Massachusetts viser at kvinner er flinkere til å slå hardt og treffer spikerhodet renere, enn det menn gjør.

Som lærer kjenner jeg noen kvinnelige sløydlærere, så dette stemmer sikkert. At iallfall EN av disse sløydlærerne knapt husker hvor hun bor og dermed gjør sitt for å knuse påstandene i punkt 8, bare ignorerer vi.  Og å treffe spikerhodet renere...? 


8. Kvinner er mer troverdige nyhetsopplesere
I Sveits har de funnet ut at kvinner er mer troverdige til å formidle nyheter, noe som ble konklusjonen etter at 160 personer hadde svart på et spørreskjema. 

Ja, når hele 160 personer har svart på et spørreskjema, så! Da er det helt klart generaliserbart til alle kvinner i hele verden.  Hvis jeg spør mine elever på 1.trinn om hvem som er den beste mannlige førstetrinnslæreren i verden, vil de nok ganske sikkert spørre meg. Og da ER det tydeligvis sant! 


Igjen, jeg er ikke så veldig opptatt av om innholdet i disse punktene stemmer, men det er noe med å være LITT kritisk til artikler man skriver? Nå er jo jeg dum som faktisk leser denne artikkelen og bruker tid på å blogge om den, men likevel! Hvor er journalisten sin kritiske sans? Og så var det kildene da! Man kan da ikke bare henvise til forskjellige undersøkelser uten å linke til dem? Leseren må jo få en sjanse til å sjekke at disse faktaene faktisk stemmer. Vitenskapelige bevis forventes å være empiriske og skikkelig dokumentert i henhold til den vitenskapelige metode man har brukt, som igjen er tilpasset feltet man undersøker.


Og det mest interessante: Er det noen kvinner der ute som er uenige i noen av disse punktene?

 

2 kommentarer:

  1. "Hvis jeg spør mine elever på 1.trinn om hvem som er den beste mannlige førstetrinnslæreren i verden, vil de nok ganske sikkert spørre meg. Og da ER det tydeligvis sant!"

    Hva er dette? En skrivefeil(sett inn sjokk og vantro her)? Eller har du indoktrinert en svært filosofisk lærerstil hvor barna besvarer spørsmål ved å gjenta spørsmålet?

    SvarSlett
  2. Oioioi! Dette kan jo ikke bortforklares heller! Jeg legger meg flat, tar alt på min kappe og lover en kraftig forbedring heretter! Jeg kan da ikke være belemret med dårlig språk!!!

    SvarSlett

Anonyme innlegg blir slettet.