Elementære skrivefeil - i dag med fokus på verbbøying.
Første lille kuriositet: Denne damen blir tvinget. Det høres vondt ut. Når man legger noe i en tvinge, tenker jeg det medfører store smerter. Iallfall hvis "noe" er denne damen. Og så blir hun tvinget så hardt at hun må selge sprøyter? Underlig! Heia, Bergens tidende!
Neste sak er fra Dagbladet. En tragisk sak i utgangspunktet, men "ridde"?
Når det er sagt:
Det ordet hører jeg egentlig ganske ofte. Av elevene mine. På 2.trinn. På barneskolen. "Ridde" og "blidde".
Det hører på ingen måte hjemme i avisen.
Bergens tidende glimter igjen til med glimrende verbbøyingskunnskaper.
De latet som, faktisk. Sukk....
I dag later de som, i går lot de som. "Latet som" er det nok mange som bruker i muntlig språk, men igjen: Det hører ikke hjemme i en avis!
Kveldens siste er fra Dagbladet, og denne gangen har de laget seg et nytt uttrykk. Som ikke har en positiv konnotasjon for min del: Å danse på rosa skyer. Det høres svært farlig ut!!
Joda, jeg har hørt om å sveve på en rosa sky. Og jeg har hørt om å danse på roser. Å danse på en rosa sky derimot...... Never heard of it!
Det store spørsmålet er om det vits i å ta opp kampen? Språk skal være i stadig endring, og enkelte saker må man bare innse at man har tapt.
Kj-lyden, f.eks. Det er ikke noe poeng i å kjempe for å beholde den, for den forsvinner med den oppvoksende generasjonen. Man kan heller se litt ned på voksne mennsker som ikke klarer den :)
Men helt grunnleggende språkkompetanse som bøying av verb? Jeg tenker at det er en skam at journalister ikke kan det, og jeg lurer på hvorfor? Har man ikke fokus på språk i journalistutdanningen? Blir folk journalister fordi de synes det er kult å ha navnet sitt i avisen? Hvor blir det av idealistene?
Journalister bør være minst like opptatte av språk som jeg er, og de bør ta seg tid til å lese grundig gjennom det de skriver før det publiserers på nettet.
For der ute lurer nemlig slike som meg. Som tar bilder av feilene, og blogger om dem.
Konntasjon...
SvarSlettSorry.
Ellers helt enig.
SvarSlettGisp! Rettes med en gang!!
SvarSlettOg heter det virkelig opptatte? Ikke opptatt? Jeg finner ikke tilstrekkelig svar i mine googlesøk!
SvarSlettAdjektivet bøyes i samsvar med det ordet det forteller noe om. Adjektivet bøyes i samsvar med ordets kjønn og tall. Mange ganger er begge deler lov.
SvarSlettAntar jeg bare har lært den andre varianten. Ev. bare har festet meg med den.
SvarSlett